Back to top

Waar voldoen goede huidverzorgingsproducten aan?

Er is een overvloed aan huidverzorgingsproducten waaruit haast onmogelijk te kiezen is. Waar moet je op letten als je een huidverzorgingsproduct gaat kopen? Wat maakt een huidproduct goed of slecht? Ik heb de belangrijkste kwaliteiten van huidverzorging op een rijtje gezet. 

 

1. Het past bij jouw huid

Allereerst is het belangrijk dat de producten die je gebruikt passen bij jouw huid. Ieders huid is uniek, dus je kunt nooit van een claim op een verpakking met zekerheid zeggen of dat ook voor jou zo werkt. Ook een ingrediëntenlijst geeft geen garantie op succes, want de ingrediëntenlijst van een huidverzorgingsproduct geeft tenslotte niet alle informatie over de concentraties en uitwerking van de werkstoffen. Het is daarom deels een kwestie van uitproberen en zelf ervaren.

Wel zegt het type huidproduct en de samenstelling ervan iets over het doel. De werking van een huidverzorgingsproduct die voor jou effectief is sluit goed aan op wat jouw huid nodig heeft. Heb je bijvoorbeeld een gevoelige huid die snel rood en geïrriteerd is, dan heeft je huid baat bij kalmerende werkstoffen. Maar heb je een doffe en futloze huid, dan zullen dit soort werkstoffen niks voor je veranderen. Dan heb je juist actieve, stimulerende ingrediënten nodig waar een gevoelige huid alleen maar slechter van zou worden.

Een huidproduct of werkstof kan dus op zichzelf heel goed zijn, maar het komt pas tot zijn recht als het goed past bij je huidconditie. Effectieve huidverzorging is daarom altijd persoonlijk afgestemd.

 

2. Het is parfumvrij

Parfum is dé nummer één van allergenen in huidverzorging. Maar wat betekent ‘allergeen’ dan? Een allergeen is een stof die een relatief hoge kans op een allergische reactie geeft. Dan hebben we het over een specifieke reactie van het immuunsysteem als de stof op of in het lichaam komt. Een allergische reactie op stoffen in huidverzorgingsproducten zie je meestal als roodheid, vlekken, jeuk, schilferigheid of lichte zwelling.

Merk jij geen huidirritaties als je huidverzorging met parfum gebruikt? Gelukkig maar! Hou er alleen wel rekening mee dat je een allergie ongemerkt kunt opbouwen. Veelvuldige blootstelling aan allergenen zoals parfum kan je huid op den duur teveel worden. Je huid reageert dan plotseling heftig op een product die je misschien al jaren zonder problemen gebruikt. Dat maakt het vaak lastig te achterhalen waar je huid nou precies zo door van slag is geraakt.

Naar mijn mening is parfum geen stof die op de huid thuishoort. Parfum is een irriterende stof en heeft geen enkele toegevoegde waarde voor je huid. De enige reden dat huidverzorging parfum bevat is omdat we aan lekkere geurtjes gehecht raken en het product daarom sneller nog eens zullen kopen. Maar wil je echt het beste voor je huid, dan kan je beter geen huidverzorging met parfum gebruiken. Gelukkig zijn er genoeg parfumvrije huidverzorgingsproducten die ook heerlijk smeren – én veel beter zijn voor je huid!

Bekijk mijn gratis productadvies.

 

3. Het is vrij van andere geurstoffen

Oké, geen parfum dan. Is je huidverzorgingsproduct parfumvrij en ruikt het toch lekker? Lees dan even verder, want er zit misschien een addertje onder het gras.

Parfum is een verzamelnaam voor veel verschillende geurstoffen. Staat er ‘parfum’ op de ingrediëntenlijst van je huidproduct, dan bevat het waarschijnlijk een mix van allerlei stoffen die bij elkaar de typische geur van het product vormen.

Omdat veel van dit soort geurstoffen een hoge kans op allergische reacties en huidirritaties geven heeft de EU besloten dat deze apart op de ingrediëntenlijst moeten worden vermeld. De EU heeft daarom een lijst samengesteld van inmiddels 82 stoffen die voorheen onder parfum/fragrance vielen, maar nu dus niet meer. Hiermee zijn consumenten gewaarschuwd voor de irriterende geurstoffen omdat je op de verpakking precies kunt zien wat er in zit.

Hartstikke goed, maar voor de meeste mensen maakt dat het ontcijferen van ingrediëntenlijsten van cosmetica niet eenvoudiger. Staat er geen parfum op de ingrediëntenlijst, dan kunnen er dus nog wel 82 andere geurstoffen in zitten die een grote kans op huidirritaties geven. Een leek zal ze misschien niet vinden.

Dat geeft cosmetica producenten de vrijheid om misleidende termen zoals ‘parfumvrij’ of zelfs ‘hypo-allergeen’ op de verpakking te zetten, terwijl het wel degelijk irriterende, allergene geurstoffen bevat.

Deze ‘losse’ geurstoffen zijn trouwens vaak van natuurlijke oorsprong, zoals lavendel, eucalyptus, geranium of citrusvruchten. Maakt dat ze milder? Hier vertel ik je het verschil tussen natuurlijke en synthetische geurstoffen.

 

4. Het is vrij van uitdrogende alcoholen

Veruit de meeste alcoholsoorten die je tegenkomt op de ingrediëntenlijst van een huidverzorgingsproduct zijn slecht voor de huid. Maar door ingrediëntenlijsten te scannen op het woordje ‘alcohol’ worden ook veel producten onterecht de prullenbak in gegooid. Niet alle soorten alcohol zijn namelijk slecht voor je huid – sterker nog, sommige alcoholen zijn er om je huid te hydrateren.

Alcohol wordt aan cosmetica toegevoegd als conserveermiddel, om te verdunnen of om andere ingrediënten in het product op te lossen. Ook zorgt alcohol ervoor dat stoffen dieper in de huid kunnen doordringen.

Dat laatste is waar problemen ontstaan. Alcohol lost namelijk belangrijke vetten in de huid op, waardoor de huidbarrière ernstig verzwakt. Hierdoor kunnen werkstoffen in cosmetica, maar óók schadelijke stoffen gemakkelijker doordringen, wat voor flinke huidirritatie kan zorgen. Doordat alcohol het microbioom van de huid verstoort kunnen ook ongewenste micro-organismen zoals bacteriën de huid gemakkelijk doordringen en leiden tot bacteriële- en schimmelinfecties. Door de verdunde beschermlaag verliest de huid bovendien vocht, die door de extreem vluchtige verdamping van alcohol snel uit de huid trekt.

Hoewel alcohol dus ook voordelen heeft, wegen deze niet op tegen de vernietigende effecten op de huid. Maar daarbij is het wel belangrijk de pure, gedenatureerde vormen van alcohol te onderscheiden van de onschuldige, vettige alcoholsoorten.

Een paar soorten alcohol vormen namelijk een uitzondering. Dat zijn vettige alcoholsoorten die huidverzorgings- producten een aangename textuur geven en zelfs in staat zijn vocht in de huid te sluiten, in plaats van te verdampen zoals de ‘droge’ alcoholen doen. Vette alcoholen kunnen dan ook geen kwaad en kunnen gerust worden gebruikt bij een droge of gevoelige huid.

Ook zal een uitdrogende alcohol die helemaal onderaan de ingrediëntenlijst staat je huid waarschijnlijk geen kwaad doen.

5. Het bevat actieve werkstoffen

Om een huidverzorgingsproduct te beoordelen is het dus vooral belangrijk om te weten wat er allemaal níet in zit. Smeren met iets wat ingrediënten bevat die je huid zullen irriteren of beschadigen is natuurlijk altijd zinloos, en dit soort stoffen zullen de goede kwaliteiten van het product meestal overstemmen.

Maar een mild en huidvriendelijk huidverzorgingsproduct is nog niet direct een topper. Voor duidelijk merkbare huidverbetering heb je actieve werkstoffen nodig. Actieve werkstoffen zijn ingrediënten in je huidproducten die bewezen effectieve effecten hebben op je huid, waarmee je bepaalde huidprocessen een beetje kunt sturen. Denk aan het stimuleren van de celvernieuwing, het beschermen tegen vrije radicalen of het remmen van ontstekingen.

Er zijn talloze skincare ingrediënten waarvan de effecten zijn bewezen in wetenschappelijke studies. Je kunt met actieve werkstoffen dus écht veel bereiken voor je huid. Maar, er is een maar..

Actieve werkstoffen in huidverzorging zijn alleen werkzaam in de juiste omstandigheden. Zo spelen de vorm van de stof, de hoeveelheid, de pH waarde of substantie van het product, de concentraties en de juiste combinatie met andere stoffen een cruciale rol voor de effectiviteit van de werkstof. De verpakking en ingrediëntenlijst van een huidverzorgingsproduct geven je niet altijd alle informatie die je zou moeten hebben om te beoordelen of de werkstoffen daadwerkelijk effectief kunnen zijn.

Niet ieder vitamine C serum, retinol crème of niacinamide serum is dus zo mooi als het lijkt.

6. Het zit in de juiste verpakking

It’s all about the inside! En toch mag je als het om huidverzorgingsproducten gaat best kritisch zijn op de buitenkant. De verpakking van een cosmeticaproduct heeft namelijk een grote invloed op de inhoud.

Ingrediënten in huidverzorging zijn gevoelig voor invloeden van buitenaf. Zo zullen veel werkstoffen in huidverzorgingsproducten oxideren onder invloed van licht en zuurstof, waardoor de werkzaamheid van de stof afneemt en in sommige gevallen zelfs averechts kan gaan werken. Komt er vocht bij je producten of staat het in een warme omgeving, dan zal het een broeinest voor bacteriën worden en is je crème in no time bedorven.

Potjes met draaidoppen zijn daarom geen goede verpakking voor je skincare. Ook transparante, lichtdoorlatende verpakkingen kan je beter laten staan. Koop huidverzorging bij voorkeur in luchtdichte pompflesjes, en anders in tubes of pipetflesjes. Let op dat de verpakking van je huidproduct zo min mogelijk licht doorlaat of van UV werend glas gemaakt is, en zet ze op een donkere plek. Je producten hygiënisch en zorgvuldig gebruiken en bewaren is natuurlijk een must als je je huidverzorging effectief wil houden!

You don't have permission to register